неделя, 13 март 2011 г.

Рак на стомаха

Описание на рак на стомаха
От всички злокачествени новообразувания ракът на стомаха се среща най-често. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените. Ракът на стомаха се среща най-често между 40 и 60-годишна възраст. Над 70 години се среща значително по-рядко. Под 40-годишна възраст той се среща в доста голям процент.
Причини за рак на стомаха
Етиологията на рака на стомаха, както въобще на раковото заболяване, не е известна. Като улесняващи развитието на рака се изтъкват някои предракови състояния - полипозата на стомаха, хроничната калозна язва, атрофичният гастрит с ахилия, пернициозната анемия, общите смущения в обмяната. Ракът не е локално заболяване, а се развива върху нарушената обмяна и структура на тъканите, които зависят от peгулиращото влияние на централната нервна система. В редица случаи се установява и наследствено предразположение.

Диагноза и симптоми на рак на стомаха.

Характерно е, че повечето от болните в миналото не са имали стомашни оплаквания, а други, които са имали признаци на хроничен гастрит и язвена болест, получават нови смущения. Началните симптоми на стомашния рак са доста не характерни: немотивирана обща слабост, намалена трудоспособност, лека уморяемост. На тоя фон по-късно се развиват стомашните смущения. Болният загубва апетита си, след нахранване има чувство на тежест в стомаха, натиск, подуване, лесно се насища,получава отвращение към месо. Появяват се тъпи болки в епигастрия, гадене, а понякога, макар и рядко, повръщане. Това са признаците на така наречения "стомашен дискомфорт". Болният слабее, става апатичен и подтиснат. Тъпата епигастриална болка, засилвайки се постепенно, става коликообразна, режеща. Тя няма определена ирадиация, нито се влияе от храна и алкалии. Ранната болка е по-честа при локализацията на рака върху малката кривина и препилоричната област. Този ранен стадий се характеризира с липсата на клинично установими изменения на стомаха. Кръвната картина, стомашният сок и утаяването на еритроцити могат да бъдат нормални и окултни кръвоизливи да няма. При изследване се наблюдават, нарушаване релефа на лигавицата, рязко изрязан дефект на контурата.
Постепенно състоянието се влошава, повръщането става все по­често - болният повръща храна, кръв. Понякога повърнатото има гнилостен вид. Хематемезата /повръщане на кръв/ и мелената /кръв в изпражненията/не са много чести, те не са обилни, но са дълготрайни. При рак на кардията се развива дисфагия, регургитация и кръвоизливи, а на пилора - признаци на стеноза, болки и повръщане. Понякога, макар и по-рядко, се срещат безсимптомно протичащи форми, при които напипването на тумор, свободно подвижната течност, твърдият и неравен черен дроб са първите признаци на заболяването. Болният има сивкавобледен цвят на кожата, намален тургор, подпухнало лице; срещат се обаче болни и с добър външен вид. Много пъти при старателно направената палпация в изправено положение може да се установи слабо болезнен тумор в епигастрия. По-късно на преден план изпъкват анемията (желязодефицитна или пернициозна), кахексията, високата температура, масивните хематемези и мелени и много по-рядко - перфорацията към перитонеума. Важни симптоми са постоянните окултни кръвоизливи в изпражненията.

1 коментар: