неделя, 12 юни 2011 г.

Карциномът на езика се лекува, ако се “хване” навреме

Езикът е изключително достъпен орган и всеки човек може да си го види. Проблемът е, че дори когато имат оплаквания, хората чакат по 2-3 месеца, преди да отидат на лекар. А карциномът на езика се развива много бързо и е агресивен.

Около 80 на сто от пациентите с карцином на езика у нас се диагностицират в третия и четвъртия стадий на заболяването, когато лечението е трудно и изходът е неблагоприятен.

Статистиката показва, че 55% от туморите в устната кухина са на езика. Рискови фактори са тютюнопушенето, злоупотребата с концентриран алкохол, някои травми. Инфектирането с папилома вирус или развалените зъби също могат да са причина за злокачествени изменения.

Най-често ракът на езика се среща във възрастта между 40 и 60 години. Около една пета от хората с такава диагноза са на възраст под 40 години, като общата тенденция е към “подмладяване” на заболяването. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените, но пациентите от женски пол стават все повече.

Лечението на рака на езика е чрез лъчетерапия, оперативно или комбинирано прилагане на двата метода. Проучване, обхващащо 112 случая на пациенти, показва, че 8 от тях са преживели повече от 5 години, което означава, че са напълно излекувани. До 5 години са преживели 14 души, до 3 години - 20.

Малкият брой излекувани се дължи преди всичко на късно поставената диагноза. Неблагоприятен фактор може да бъде и специфичното разположение на тумора. Особено неблагоприятно се развива заболяването при рак на задната част на езика. Шийните метастази също предполагат лоша прогноза.

Основна пречка пред ранното диагностициране на рака на езика е подценяването на проблема.

Същевременно няколко седмици забавяне може да се окажат фатални.

Много често първите симптоми се пропускат, болните смятат, че имат афти и не се обръщат към специалист. Най-често пациентите идват в третия стадий, а тогава лечението е много трудно.

Въпреки че карциномът на езика се среща сравнително рядко, недопустимо е хората да се отнасят небрежно към първите му симптоми, тъй като при късна диагноза шансовете за излекуване са минимални, докато при навременно лечение прогнозата е добра.

Затова при всяко дразнене, болка, неприятно усещане, бучка, както и промяна във външния вид на езика, трябва да се потърси лекарски съвет, ако всичко това продължи повече от 10 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар