петък, 17 септември 2010 г.

Храните против рак




Онколозите се дразнят, когато се говори за храни с противораково действие и не смятат, че храната има такова решаващо значение за превенцията. Наистина определен тип хранене не може да гарантира, че никога няма да се разболеем от рак, но може значително да намали рисковете. Как може да се попречи на дефектните клетки да се превърнат в ракови? Първо трябва да се окаже съпротива на два процеса, които благоприятстват тяхното нарастване и разпространение - възпалението и формирането на нови ръвоносни съдове(ангиогенеза). Другият фактор е добре функциониращата имунна система. Най - важната стъпка към осъществяването на тази програма е да се прекрати употребата на рафинирана захар и бяло брашно. Захарта не води директно до рак, но предизвиква усилено производство на инсулин и на провъзпалителния фактор на нарастване. Трябва от менюто да се премахват всички подсладени напитки и да се подберат захари с нисък гликемичен индекс. Втората важна цел е консумирането на повече омега 3 (орехово и рапично олио, мазни риби), защото те имат противовъзпалително действие. В същото време е добре да се намали приемът на омега 6 мазнините (слънчогледово, царевично, соево олио), защото те благоприятстват възпалителните процеси. Соята под формата на тофу или кисело мляко съдържа изофлавони (фитоестрогени), които намаляват образуването на нови кръвоносни съдове. Зеленчуците съдържат съставки, които усилват деленето на имунните клетки и забавят растежа на раковите клетки: става дума за сулфорафана на зелето, серните съединения на чесъна, лука и праза, антиоксидантите на каротина и ликопена. За силни бели кръвни телца се препоръчва чинията да се състои от 80% растителна храна и 20% животинска. Трябва да се консумират най - различни плодове и зеленчуци - тяхната сила е именно в разнообразието и съчетаването помежду им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар