четвъртък, 3 март 2011 г.

Причинители на туморите

Познаването на отделните фактори, водещи до развитието на рак има много важно значение за профилактиката на това тежко заболяване. А както е добре известно, профилактиката, предпазването от дадена болест представлява най-доброто лечение. За разлика от много други болести, при които след отстраняване причината за заболяването болестта прекратява своето развитие и човек оздравява, при рака нещата не стоят така. Веднъж появил се, туморния растеж не спира въпреки прекратяване на действието на причината. Нещо повече - той продължава своето развитие до пълното унищожаване на организма.

Много от причините, отговорни за формирането на тумори, са известни отдавна. Независимо от това се получава така, че при всеки отделен болен е почти невъзможно да се определи конкретната причина, довела до раковото заболяване. Това се затруднява още повече и от фактора време, който представлява един различно дълъг период (от седмици и месеци до няколко десетки години), който трябва да премине след действието на причината до появата на първата ракова клетка.

В крайна сметка ползата от познаването на причините за рака е голяма, защото по този начин човек ще се пази от тях и с това ще намали вероятността самият той да заболее.

Факторите, причиняващи рак се наричат канцерогенни (ракообразуващи). Общото свойство на канцерогените е способността им да предизвикват мутации, т.е. случайни изменения на гените на клетките. Клетка, в която е станала мутация на ген се нарича мутант. Нормалната честота на мутациите в природата е около една на един милион. В човешкият организъм има най-малко един билион делящи се клетки, които в даден момент биха могли да претърпят мутация. Следователно, във всеки един момент в човешкото тяло може да има повече от един милион мутанти с потенциално опасни свойства. Как нашият организъм се справя през целия ни живот с тях? Как човечеството е успяло да просъществува до ден днешен?

Много научни спорове има относно ползата и вредата от мутациите. В крайна сметка, ако не съществуваха мутациите в природата, човекът едва ли щеше да бъде човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар