петък, 4 март 2011 г.

Симптоми и признаци при рака

Ракът е сред групата заболявания, които могат да бъдат съпроводени с всякакви признаци и симптоми. Признаците и симптомите зависят от размерите на тумора, месторазположението на рака и от това доколко са въвлечени в процеса околните органи или структури. В случай на разпространение (метастазиране) на рака симптомите могат да възникнат в различни части на организма.

Докато расте туморът започва да притиска близките органи, кръвоносните съдове и нерви. Този натиск води до пoявата на някои признаци и симптоми на рака. Ако туморът е в някоя особено важна област, например, в някои части на главния мозък, то даже туморът с малък размер може да доведе до ранна симптоматика.

Но понякога туморът възниква на такива места, че симптомите могат, а не се проявят докато туморът съвсем не увеличи размерите си. Трудно е да се определи ракът на задстомашната жлеза само с външен преглед. Някои тумори с такава локализация не дават симптоми до момента, в който не бъдат въвлечени нервите, които пък водят до болки в гърба. Други тумори растат около жлъчните пътища и водят до изменение на цвета на кожата (жълтеница). За съжаление, признаците и симптомите на рака на простатата се проявяват едва когато той вече се е разпространил.

Ракът може да доведе и до поява на общи симптоми от рода на температура, повишена умора, отслабване. Това може да бъде предизвикано от туморните клетки, които отделят вещества, изменящи обменните процеси на организма. Такива симптоми могат да възникнат и в резултат на въздействието на тумора върху имунната система.

Понякога туморните клетки отделят вещества в кръвотока, които предизвикват симптоми, които обикновено не са характерни за тумори. Например, някои тумори на задстомашната жлеза изработват вещества, водещи до образуване на тромби в кръвоносните съдове на долните крайници. Някои видове рак на белите дробове изработват хормоноподобни вещества, които влияят на нивото на калций в кръвта, което оказва влияние на нервите и мускулите, водейки до слабост и световъртеж.

Роля на признаците и симптомите при диагностика на рака

Лечението е толкова по-ефективно, колкото по-рано бъде открит туморът. По-ранното откриване на тумора означава, че лечението ще започне при по-малък размер на рака, когато все още не е разпространен по други части на тялото. Обикновено това с голяма вероятност означава излекуване, особено ако първичното лечение е операция .

Добър пример за възможността за ранно откриване на туморите е меланомата на кожата. Тя лесно се премахва ако не е проникнала дълбоко в кожата. При това иначе 5-годишната прогноза живот в този случай е на 100%. Но в случай на разпространение на меланомата в други части на тялото този процент катастрофално намалява.

Понякога симптомите се игнорират понеже човек е наплашен от възможните последствия и или отказва да се обърне към лекар, или смята, че симптомът не е толкова съществен. Общите симптоми от типа повишена умора често не се свързват с рака и затова рядко им се обръща внимание, особено когато има явна причина или когато са временни. Аналогично на това, болната може да смята специфичният симптом за тумор на млечната жлеза за простата киста, която ще си мине от само себе си. Но такива симптоми не трябва да се игнорират, особено ако съществуват дълъг период от време например, седмица или се наблюдава отрицателна динамика.

В някои случаи е възможно ракът да бъде открит преди появата на симптоми. Това може да стане при специално изследване на хора, които нямат симптоми на рак. Но това не означава, че трябва да криете от лекаря.появилите се симптоми

Общи признаци и симптоми на рака

Важно е да знаете някои общи (неспецифични) признаци и симптоми на рака. Те включват необяснимо отслабване, повишена температура, бърза умора, болка и изменения на кожата. Разбира се, трябва да помните, че наличието на някои от тях не означава непременно, че има тумор. Има и много други състояния, които са съпроводени с подобни признаци и симптоми.

Необяснимо отслабване:
Болшинството хора болни от рак губят тегло в определен период от болестта. Необяснимото отслабване с 4–5 кг може да бъде първият признак на рака, особено при рак на задстомашната жлеза, стомаха, хранопровода или белите дробове.

Повишение на температурата (треска):
Повишението на температурата се наблюдава често при рак и то на-вече при разпространението му. Почти при всички болни на даден етап от болестта започва треска, особено лечението оказва влияние на имунната система и повишава възприемчивостта към инфекции. Много по-рядко повишението на температурата може да бъде ранен признак на рак, например, при болестта на Ходжкин (лимфогрануломатоза).

Повишена склонност към умора:
Повишената уморяемост може да бъде важен симптом за прогресиране на заболяването. заболявания. Но умората, слабостта може да възникне и на раннен етап, особено ако ракът предизвиква хроническа загуба на кръв, което се среща при рак на дебелото черво или стомаха..

Болка
Болката може да бъде ранен признак на някои тумори, например, на костите. Но най-често болката е симптом на разпространителния процес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар