събота, 5 март 2011 г.

Горещият чай може да причини рак на гърлото

Пиенето на горещ чай може да причини рак на гърлото, съобщават ирански изследователи. Те съветват хората да изчакват горещите напитки да се охладят леко преди консумация.

Предишни изследвания свързваха употребата на цигари и алкохол с рака на хранопровода, докато изследването, поместено в Британското медицинско списание предполага, че горещите напитки могат също по някакъв начин да открият пътя за подобни тумори, пише БГНЕС.

Пиенето на много горещ чай при температура по-голяма от 70 градуса по Целзий се свързва с осемкратно увеличен риск от рак на гърлото, в сравнение с пиенето на топъл или почти топъл чай с по-малко от 65 градуса по Целзий, казват изследователите.

Реза Малекзадех от Техеранския университет за медицински науки и колегите му са изследвали навиците за пиене на чай на 300 души с рак на гърлото и на други 571 здрави мъже и жени от район на провинция Голестан в северната част на Иран. Регионът е сред тези с най-много случаи на заболяването в света, но там се забелязва ниска употреба на цигари и на алкохол, отбелязват изследователите.

Почти всичти доброволци, участвали в изследването, употребяват черен чай редовно, консумирайки до над литър дневно. Хората, редовно пиещи напитката по-малко от две минути след наливането й се оказали пет пъти по-застрашени да развият злокачественото заболяване в сравнение с тези, чакащи четири или повече минути преди да започнат да пият любимия си чай.

Според британски изследвания повечето хора предпочитат да консумират чая си при температура от 56-60 градуса. Не е ясно как горещият чай предизвиква рак, но едно от предположенията на учените е, че многократното топлинно нараняване на гърлото по някакъв начин инициира заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар