понеделник, 28 март 2011 г.

Лечение на рак на гърдата

Фактори, които влияят върху лечението и прогнозата

  1. Дали опасността от далечно разпространяване на рака е голяма или малка?
  2. Какво би могло да се направи, за да се намали тази опасност.

Рутинно се използват три отличителни белега на рака на гърдата:

    • Дали ракът се е разпространил или не се е разпространил в лимфните възли на подмишницата (и в колко от тях).
    • Големината на първичния тумор.
    • Дали туморът е чувствителен към хормони (естроген – рецепторен тест и прогестерон – рецепторен тест).

Оперативно лечение

Мастектомия

Операцията, при която се отстранява цялата гърда (включително и зърното), се нарича мастектомия. В повечето случаи ще бъдат отстранени и някои от лимфните възли в подмишницата, за да бъдат изследвани дали ракът се е разпространил в тях или не. Нейните варианти зависят и от това дали и кои именно части от мускула се отстраняват. Поради цялостното отстраняване на гърдата, в повечето случаи не се налага провеждане на радиотерапия след операцията. Понастоящем в много ракови клиники след мастектомията може да бъде направена една втора операция, чиято цел е да възстанови външния вид на гърдата.

Частична мастектомия

В много случаи е възможно ракът да бъде отстранен, а също и малко от околната тъкан, без да се уврежда цялата гърда. Тази операция се нарича частична мастектомия а понякога и сегментна мастектомия. Обикновено при такава операция зърното остава незасегнато в повечето случаи трябва да се направи отделен разрез, за да се вземат проби от лимфните възли в подмишницата. Нещо повече, след направена частична мастектомия е наложително да се проведе и радиотерапия, за да се намали опасността от повторна местна поява на раковото образувание.

Радиотерапия

Радиотерапията е важна част от лечението. Резултат се постига само на мястото, където прониква радиацията. Може да бъде ефективна и полезна при рак на гърдата, при който има вероятност от повторна поява на същото място. Обикновено се препоръчва на всички пациентки с частична мастектомия, и на някои пациентки с пълна мастектомия. Обикновено лечението изисква ежедневни сеанси, пет дни седмично, в продължение на четири–пет седмици.

Съпътстваща терапия

Лечението провеждано с цел да бъде намалена опасността от далечно разпространяване на рака, се нарича съпътстваща (адювантна) терапия. Какъв точно вид съпътстваща терапия ще бъде препоръчана зависи от три неща:

  • дали вече сте изкарали менопаузата или все още имате менструални цикли;
  • дали при тестуване ракът е показал, че в него има хормонални рецептори;
  • в зависимост от собствените ви усещания и предпочитания, когато можете да избирате между няколко предложения

Лимфни възли, засегнати от метастази

1. Ако вече сте минала през менопаузата (тоест, ако сте пост–менопаузална жена), и ракът притежава хормонални рецептори, обикновено се прилага хормонална терапия;

2. Ако сте след-менопаузална жена, но ракът няма в себе си хормонални рецептори, обикновено се препоръчва химиотерапия.

3. Ако все още не сте в менопауза (тоест, ако сте пред–менопаузална жена), то вероятно ще ви препоръчат химиотерапия.

Хормонална терапия

Най–често използваното средство са таблетките, наречени тамоксифен. Приемът е по една таблетка дневно в продължение на няколко години. Странични ефекти – най–разпространеният проблем са горещите вълни, подобни на вълните по време на менопауза. При някои пациентки се наблюдават моменти на прилошаване с позиви за повръщане, а при други увеличаване на теглото. Налице са отпадналост и чувство на умора.

Химиотерапия

1. При менопаузалните пациентки, когато са били засегнати и лимфните възли, най–често се препоръчва химиотерапия с комбинация от три лекарства, под формата на инжекции и на таблетки – циклофосфамид, метотрексат и 5–флуороурацил (CMF) или техни по-съвременни аналози.

Страничните ефекти от CMF са: леко прилошаване след поставяне на инжекцията, по–голяма податливост на инфекции, склонност към напълняване и известна вероятност (в един от пет случая) косата да опада, докато трае терапията (като косата отново пораства няколко месеца след прекратяване на лечението).

1. Ако сте след–менопаузална и откритият при вас рак не е носител на хормонални рецептори, вероятно ще ви бъде препоръчана друг вид химиотерапия – адриамицин или негов аналог. Почти винаги предизвиква опадане на косата, но то е само временно.

2 коментара: