събота, 15 май 2010 г.

Рак на ларинкса

Ларинкс е орган, разположен в предната част на шията. Нарича се още “гласова кутия". Той се намира в горната част на трахеята и пред хранопровода.
Основната роля на ларинкса е участието му в дишането, гълтането и говора.
Дишане - когато дишаме, гласните връзки се отпускат и отварят. Когато задържате дъха си те плътно се затварят.
Гълтане - Ларинкса защитава дихателната тръба (трахеята). Когато гълтаме, капачето, което покрива входа на ларинкса (епиглотис) се затваря и благодарение на това храната не влиза в трахеята.
Говор - Ларинкса е отговорен за начина по който вашия глас звучи. Когато говорим, гласните връзки се стягат и се движат в синхрон. Въздуха от белите дробове преминава между тях и ги кара да вибрират. Това води до произвеждане на звуци. Езика, устните и зъбите формират тези звуци в думи.

Какво е ракът?

Ракът започва в клетките, на различните тъкани. Тъканите формират органите на тялото ви. Нормално, клетките нарастват и се делят за да формират нови клетки в зависимост от нуждите на тялото. Когато клетките остареят, умират и на тяхно място се образуват нови.
Понякога този процес не се осъществява както трябва. Нови клетки се образуват без тялото да има нужда от тях, а старите клетки не умират когато трябва. Тези допълнителни клетки формират маса от тъкан, наречена тумор.
Туморите на ларинкса се наричат още полипи или възли. Те биват доброкачествени и злокачествени.
Доброкачествените тумори не са ракови образувания. Те са лечими, след отстраняване рядко рецидивират и клетките от тези тумори не се разпространяват в съседните или отдалечените органи.
Злокачествените тумори са това което хората наричат рак.
Те са сериозни заболявания и могат да застрашават живота
След отстраняването им обикновено рецидивират.
Клетките на тумора навлизат и увреждат околните тъкани и органи. Ракови клетки могат да се откъснат от тумора и да навлязат в кръвообръщението или лимфната система. По този начин раковите клетки се разпространяват от първичния тумор и формират нови тумори (вторични или метастази) в други органи. Разпространението на раковите клетки е известно като метастазиране. Различните видове рак предпочитат да се разпространяват в различни органи.

Рака на гърлото (рак на ларинкса) може да се развие във всяка част на ларинкса. Повечето карциноми започват развитието си от гласните връзки. Вътрешните стени на ларинкса са постлани от вътре с епителни клетки (сквамозен епител). Почти всички карциноми започват именно от тези клетки, наричат се сквамозно-клетъчни карциноми.

Ако рака на ларинкса метастазира, това най-често става към лимфните възли на шията, корена на езика, белите дробове, други части на шията или тялото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар