събота, 15 май 2010 г.

Лечение на рак на гърдата

Методите за лечение на рака на гърдата са:

Хирургичен: цели отсраняване на първичният тумор и най-близките лимфни възли. Обема на операцията зависи от големината на тумора и опитността на хирурга. Съвременните тенденций са запазване на гърдата- отстраняване на част на гърдата с тумора в случаите в които може за се осъществи. Възстановителната операция може да се извърши на по-късен етап или едновременно с отстраняването на тумора. Проследяването за локален рецидив след възстановителна операция е улеснено благодарение на съвременните образни изследвания - ЯМР на млечната жлеза.

Лъчетелапия: основната цел е предотвратяване на локални рецидиви/повторна поява на тумора след хирургичното му отсраняване/. При профилактичната лъчетерапия се облъчва гръдна стена, най-близки лифни възли и остатъчният паренхим на млезата при органо съхраняваща операция.

Химиотерапия:

Профилактична / адювантна / - цели предотвратяване на локален рецидив, и далечното разпространение/ метастазиране/ Прилага се след радикална операция.

Лечебна - при вече установени далечни матастази, цели намаляване размера на метастазите до пълното им отстраняване.
Предоперативна/нео-адювантна/ - цели намаляване размера на тумора. Прилага се при напреднали процеси - по-големи тумори- и/или ангажиране на регионалните лимфни възли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар