събота, 15 май 2010 г.

Рак на шийката на матката - Профилактика

Днес в медицината е известен начин по-по който се предава това заболяване, а именно чрез полов контакт. Една превантивна мярка срещу вируса на HPV – причиняващ рак на маточната шийка е използването на презерватив по време на акта. Този метод не е 100% сигурен, защото кожата около гениталната област също може да носи вируса HPV.

Цитонамаската и тя не може да ви предпази от рак на шийката на матката. Тя установява вече съществуващи предракови или ракови клетки. Резултатите от цитонамаската обаче дават възможност на лекаря в ранен стадии да предприеме ефективни мерки за ограничаване последиците от инфекцията.
Най-сигурния за момента метод за профилактика срещу рак на маточната шийка това ваксината. До момента ваксините са срещу най-широко разпространените форми на вируса – HPV 16 и 18. Въпреки това ваксината не отменя необходимоста от профилактични прегледи. Разбира се ваксината срещу рак на шийката на матката не отменя и необходимоста от използването на презерватив, който е ефективен метод за защита от голям брой венерически болести и нежелана бременост.
В общата медицина има три основни типа профилактика:

Първична това са мерки предотвратяващи възникването на заболяването. В нашия случай ваксината срещу рак на шийката на матката се явява първична профилактика, защото предпазва от появата на болестта.

Вторична профилактика вклюва мерки за рано диагностициране на заболяването, които да послужат за ограничаване на по нататъшни развитие и увреждания. Примери за вторична профилактика това е редовното ходене на лекар и взимането на цитонамаска.

Третичната профилактика има за цел да намали риска от усложнения. Пример за подобна профилактика е операция при рак на шийката на матката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар