събота, 15 май 2010 г.

Кой може да се разболее от рак на гърлото?

Точните причини за развитието на рака не са известни. Лекарите не могат да обяснят защо някои хора се разболяват от рак на гърлото или друг рак, а други хора не. Със сигурност може да се каже, че рака не е заразен.

Тук ще представя рисковите фактори, които могат да увеличат вероятността за рак на ларинкса. Според проучванията, това са:

Възраст: Най-често, рака на ларинкса се появява при хора над 50 годишна възраст.

Пол: Мъжете боледуват 4 пъти по-често от жените.

Раса: По-често се среща при афро-американците, от колкото при белите.

Тютюнопушене: При пушачи вероятността за рак на ларинкса е много по-голяма. Риска се увеличава ако тютюнопушенето е съчетано с редовна употреба на алкохол.

Известно е, че в цигарения дим се съдържат над 50 канцерогенни (причиняващи рак) агенти. При хора, които откажат цигарите вероятността от рак на ларинкса и рака на белия дроб, устната кухина, устните, панкреаса, пикочния мехур и хранопровода рязко намалява.

Алкохол: Редовната употреба на алкохол уврежда клетките на хранопровода, ларинкса, стомаха и цялата храносмилателна система. Колкото по-голяма е употребата, толкова повече нараства вероятността за рак на някой от тези органи.

История за рак в областта на главата или шията. Почти при четирима от хората с рак в тези области се появява втори рак на ларинкса.

Професия: Хората, работещи в среда на изпарения от солна киселина, азбест или никел също имат повишен риск.

Други причини: вируси, диета бедна на витамин А, гастро-езофагеална рефлуксна болест, при която киселина от стомаха се връща в хранопровода и причинява пареща болка.


Симптомите.

Симптомите се задълбочават постепенно с уголемяване на тумора и зависят от разположението му в ларинкса. Те могат да включват следните оплаквания:

-Дрезгав глас.

-Подутина в областта на шията (уголемени лимфни възли)

-Възпалено гърло или усещане, че нещо е заседнало в гърлото ви.

-Кашлица,която не отминава.

-Проблеми с дишането.

-Лош дъх.

-Ушна болка.

-Загуба на тегло.


Диагноза.

-Физикално изследване.

-Индиректна ларингоскопия.

-Директна ларингоскопия.

-Изследване с компютърен томограф.

-Биопсия.


Лечение.

Лечението на рака на ларинкса се провежда комбинирано с хирургична намеса, лъчетерапия и химиотерапия.

Избора на терапия зависи от няколко фактора, включващи общото ви състояние, разположението на рака в ларинкса, размера на тумора и дали рака е метастазирал.

Ако сте пушач, първото, което трябва да направите е да спрете да пушите. Проучванията показват, че лечението е по-успешно при спиране на тютюнопушенето.

Само лъчетерапия. Прилага се при малки по размер тумори или при пациенти, при които не може да се направи операция. Използва рентгенови лъчи за да унищожи рака. Лъчите се насочват в областта на тумора и в тъканите около него. Този вид терапия е локална терапия, т.е действа се само в областта на тумора и не се облъчва целия организъм.


Лъчетерапия и операция. Лъчелечението се прави преди или след операцията, като по този начин увеличава ефекта от нея.


Химиотерапия. При химиотерапията се използват лекарствени средства които убиват раковите клетки. Обикновено се прилагат венозно.


Част от лечението на рака на ларинкса е доброто хранене, тъй като понякога пациентите загубват апетит, а освен това се затруднява и преглъщането. Те трябва да поглъщат достатъчно калории и протеини за да не отслабнат и да поддържат имунната си система в добро състояние.

Ако храненето е затруднено поради сухота в устата поради лъчетерапията е необходимо да се приемат течни, меки храни. Крем-супи, млечни напитки и др. обикновено се приемат добре. Можете да се посъветвате с диетолог, за да подберете правилните храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар