събота, 15 май 2010 г.

Метастази в костите: лечение

Метастазирането е процес на разпространение на рака от първоначалното му местоположение към други части на тялото.

Целта при лечение на хора с метастатична костна болест и болката, която толкова често е свързана с нея, е да се облекчат симптомите, да се предотвратят фрактурите и да се подобри подвижността и качеството на живот.
Настоящите терапевтични възможности включват:

* Лъчетерапия
* Аналгетици (обезболяващи)
* Оперативно лечение
* Хормонална терапия и химиотерапия
* Бифосфонати

Тези терапии често се използват в комбинация, за да се постигне оптимално облекчение на болката. Ето обзор на всеки тип лечение:
Лъчетерапия

Едно от основните видове лечения за облекчаване симптомите на метастатичната костна болест е лъчетерапията и Вашият онколог може да препоръча лъчетерапия, за да унищожи раковите клетки, които са се разпространили от първичния тумор към костите. Лъчетерапията може да бъде проведена с апарат (подобна на рентгеновия апарат) като външна лъчетерапия или по-рядко като радиоизотоп.
Радиоизотопът е радиоактивно вещество, което обикновено се прилага като инжекция или капково през вените.
Аналгетици

Болкоуспокояващи лекарства, известни като аналгетици, могат да бъдат използвани самостоятелно или в комбинация с друг вид лечения на костната болка. Нестероидните противовъзпалителни лекарства (като аспирин и ибупрофен) и парацетамол са ефективни да облекчат лека костна болка. Слаби (като кодеина) или силни опиати (като морфин, фентанил или хидроморфон) могат да намалят умерена или тежка болка.

Оперативно лечение

Болката от тежко притискане на гръбначния стълб или от дестабилизирани кости може да бъде намалена оперативно, за да се облекчи натиска или да се стабилизира областта. За намаляване на болката и избягване на счупванията може да се използват хирургични ортопедични устройства за поддържане на дългите кости.
Хормонална терапия и химиотерапия

Хормоните са вещества, които се произвеждат в организма, действащи като химични посредници, които повлияват растежа и активността на клетките. Хормоналните терапии се използват за лечение на рака на гърдата и рак на простатата и действат, като променят производството или активността на определени хормони в организма, които са известни стимулатори на растежа на тези видове рак. Има различни видове хормонално лечение и вида лечение зависи от типа рак, който се лекува.

Женските хормони, по-специално естроген, могат да стимулират растежа на някои клетки на рака на гърдата. Така лекарства, които намаляват нивото на естроген в организма, или които пречат на естрогена да се свърже с раковите клетки, се използват като лечение на някои типове рак на гърдата. Те са известни като антиестрогенови лекарства или ароматазни инхибитори.

Химиотерапията се използва по-рядко от хормоналната терапия, когато са засегнати само костите от метастази, но тя е е част от стандартното лечение, ако хормоналната терапията претърпи неуспех или други органи, като черния дроб, бъдат населени с ракови клетки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар