събота, 15 май 2010 г.

Витамин С срещу рака

Новозеландски изследователи заявиха, че витамин С е изключително важен за доброто здраве и може да помогне в борбата с рака, като направи химиотерапията по-ефикасна, съобщи ДПА.

Лабораторни експерименти на д-р Маргарет Висърс от университета на Отаго за пръв път са показали, че витамин С е от голямо значение за здравословния начин на живот, а не е просто здравословна добавка, която се приема, когато човек е настинал.

Установих, че витамин С е много важен при контрола на редица клетъчни функции, клетъчната смърт и растежа на ракови клетки, заяви д-р Висърс. Без витамин С човешките клетки не могат да функционират както трябва, недостигът му предизвиква здравословни проблеми. Д-р Висърс припомни, че още от експедициите на британския мореплавател Джеймс Кук, който настоявал членовете на екипажа му да ядат цитрусови плодове, за да се предпазят от скорбут, благотворният ефект от консумацията на плодове и зеленчуци е известен. Никой обаче не е идентифицирал процесите в човешкия организъм, заради които активната съставка витамин С е толкова важна.

Според д-р Висърс поредица експерименти са показали, че витамин С играе ключова роля за здравето на клетките и има голямо значение за контрола на клетъчната активност в организма. Тя поясни, че витамин С не е лек срещу рак, но изследванията сочат, че когато нивата му са ниски или липсват в организма, раковите клетки създават по-бързо нови кръвоносни съдове около себе си и са резистентни към химиотерапия. Това означава, че недостигът на витамин С ускорява растежа на тумора и пречи на ефикасната терапия. Следователно възстановяването на нормалните нива предполага намаляване на растежа на тумора и по-ефикасна химиотерапия, отбеляза д-р Висърс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар