събота, 15 май 2010 г.

Рак на кожата

Рак на кожата е най-разпространеното раково заболяване. Ракът на кожата започва в най-външния слой на кожата – епидермиса, което го прави лесно откриваем за хората, които си обръщат внимание и се грижат за здравето си.

Всички знаем, че ракът е злокачествен тумор, който се образува в следствие на неправилно делене на клетките. Голяма част от органите и частите на човешкото тяло са подложени на подобен риск. Кожата не прави изключение.

Има различни видове рак на кожата, като основно се делят на доброкачествен и злокачествен. Доброкачествените образувания може да преминат към злокачествени, ако не бъдат овладени навреме. Злокачественият рак на кожата е т.нар. меланом. Меланомът е опасен злокачествен тумор, който метастазира много бързо и трябва да бъде светкавично овладян. В противен случай краят може да е фатален.

Причини за образуване на рак на кожата

Най-честата и сигурна причина е продължителното и неразумно излагане на слънце на незащитената кожа. Вредните ултравиолетови лъчи предизвикват агресивни промени в горния слой на кожата и е възможно клетките да бъдат увредени до степен да се получи мутация – раково образувание.

Последни проучвания сочат, че солариумите са сред факторите, които водят до рак на кожата. Макар и за кратко, облъчването е агресивно спрямо кожата и е възможно да доведе до злокачествени изменения, особено при хора които злоупотребяват.

Сред рисковите фактори са също ултравиолетовите лампи и изследванията провеждани с рентген и скенер, но при тях натрупването става трудно и затова не бива да се притеснявате от единични случаи.

Наследственият фактор е много важен при това заболяване. То не се предава и не е заразно, но хората, чиито близки членове на семейството са боледували от рак на кожата, са сериозно застрашени, ако не се грижат за състоянието на кожата си. Хората с бледа кожа, предразположена към образуване не лунички и бенки, са най-застрашената група. Обикновено заболяването се развива от хора между 20 и 40 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар