събота, 15 май 2010 г.

Признаци и симптоми - Рак на белия дроб

Сред симптомите които предполагат белодробен рак са:

* Недостиг на въздух
* Изкашляне на кръв
* Хронична кашлица или промяна на вида на кашлицата
* Хриптене
* Болки в гърдите или коремната област
* Загуба на тегло, изтощение и загуба на апетит
* Дрезгав глас
* Трудности при преглъщане
* Рязък спад на нивото на натрий

Ако ракът достигне лумена може да започне да пречи на въздушия поток, създавайки трудности при дишане. Това може да доведе до събирането на секрети зад препятствието, предразполагащи пациента към пневмония.

Много от туморните образувания са богато кръвоснабдени. Повърхността на рака може да бъде чувствителна, водейки до кървене във въздушните пътища. Впоследствие тази кръв може да бъде изкашляна.

В зависимост от вида на тумора, така наречената paraneoplastic phenomena може да привлече първоначално внимание към наличието на болестта. При белодробния рак това може да бъде Lambert-Eaton myasthenic syndrome (отпадналост на мускулите поради автоимунно заболяване), Хиперкалцимия и SIADH. Туморите в горната част на белия дроб, могат да се разпространят в локалните части на симпатиковата нервна система, водейки до промени във вкусовите усещания и до проблеми със очния мускул(комбинация позната като "симптом на Хорнер"), също и до слабост в мускулите на ръцете причинена от навлизането в ръчния нерв.

При много пациенти още преди да имат симптоми и да потърсят медицинска помощ ракът вече се е разпрострял отвъд мястото на първоначалното му появяване. Белодробния рак често метастазира в костите, например около кръста (причинявайки болки в кръста), черния дроб и мозъка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар