събота, 15 май 2010 г.

Pак на задстомашната жлеза

Ракът на задстомашната жлеза не е рядко заболяване. Среща се по-често при мъжете, отколкото при жените. Боледуват главно хора над 50 годишна възраст.
Туморът се локализира най-често в главата и значително по-рядко в тялото и опашката и. Той води началото си от епитела на панкреатичните каналчета и по-рядко от паренхимните клетки. По хистологичния си строеж се различават аденокарцином и по-рядко медуларни, скирозни и желатинови форми. Макроскопски се установяват отделни възли с твърда консистенция и неравна повърхност или дифузно разпространен неопластичен процес.
Ракът на панкреаса може да прорасне в съседните органи- стомах, черен дроб, бъбреци. Често той притиска d.choledochus, като причинява механична жълтеница.
Симптомите на заболяването са разнообразни и зависят главно от локализацията на тумора.
Ракът на главата на панкреаса се характеризира с постепенно засилваща се механична жълтеница, причинена от притискането на d. choledochus от тумора. В началото на заболяването болните се оплакват липса на апетит, обща слабост, гадене, запек или диария. Наред с тези явления се появява и болка – тъпа, постоянна, локализирана в епигастриума или дясното подребрие.
При обективното изследване прави впечатление жълтото оцветяване на кожата. Цветът на кожата в началото е жълтозеленикав, а след това постепенно става маслиненозелен. Жлъчният мехур се препълва с жлъчка и може да се напипа като крушовидна маса с еластична консистенция. Изпражненията са оцветени ахолично, урината е тъмна, в нея се установява билирубин. Билирубинът в кръвния серум е повишен значително. Функционалните чернодробни проби в началото на заболяването са нормални, но по-късно стават положителни поради увреждането на чернодробния паренхим. Постепенно се развива кахексия и болните умират до една година след появата на жълтеницата.
Ракът на тялото на панкреаса се среща по-рядко. При него липсва жълтеница. Най-характерният му признак са силните, нетърпими болки в епигастриума с излъчване към гръбначния стълб. Болките се обясняват с просрастването на тумора назад и притискането на слънчевото спелетение. В крайния стадий може да се развие асцит вследствие на притискане на вратната вена от метастази. Бързо се развива кахексия и настъпва смърт след няколко месеца.
Диагнозата на рака на задстомашната жлеза е трудна. За рак на главата на панкреаса говорят упоритата и прогресивно засилващата се механична жълтеница и развитието на ракова кахексия. Диференциална диагноза трябва да се прави със запушването на d.choledochus с камък, с рак на жлъчните пътища, на черния дроб и др.
За рак на тялото на задстомашната жлеза говори силната невралгична болка. Диференциална диагноза трябва да се прави със заболяванията на гръбначния стълб- да се направи рентгенова снимка.
Лечението е само хирургическо и се състои в пълна или частична резекция на задстомашната жлеза. Хирургическото лечение може да даде добър резултат, при условие че диагнозата е поставена рано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар