Испански специалисти са идентифицирали химикали с противоракови свойства в зехтина.
Откритието обяснява връзката между Средиземноморската диета и понижения риск от рак на гърдата.
Зехтинът се получава чрез студено пресоване на маслини, без да се прилагат химикали или топлинна обработка. Така в продукта се запазват полезни фитохимикали, които в процеса на рафиниране се губят.
В рамките на настоящето изследване специалистите от университета на Гранада и Каталонския онкологичен институт разделили на фракции зехтин и ги тествали срещу ракови клетки в лабораторни условия.
Изследователите установили, че всички фракции, съдържащи сложни фитохимически полифеноли - лигнани и секоиридоиди - ефективно потискат гена HER2, свързан с рака на гърдата.
Авторите на изследването отбелязват, че концентрациите, прилагани в лабораторни условия, не могат да бъдат постигнати в реалния живот чрез употреба на зехтин.
Постижението обаче може да се използва в разработката на противоракови лекарства, допълват специалистите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар