събота, 15 май 2010 г.

Зехтинът помага в борбата срещу рака на гърдата

Испански специалисти са идентифицирали химикали с противоракови свойства в зехтина.

Откритието обяснява връзката между Средиземноморската диета и понижения риск от рак на гърдата.

Зехтинът се получава чрез студено пресоване на маслини, без да се прилагат химикали или топлинна обработка. Така в продукта се запазват полезни фитохимикали, които в процеса на рафиниране се губят.

В рамките на настоящето изследване специалистите от университета на Гранада и Каталонския онкологичен институт разделили на фракции зехтин и ги тествали срещу ракови клетки в лабораторни условия.

Изследователите установили, че всички фракции, съдържащи сложни фитохимически полифеноли - лигнани и секоиридоиди - ефективно потискат гена HER2, свързан с рака на гърдата.

Авторите на изследването отбелязват, че концентрациите, прилагани в лабораторни условия, не могат да бъдат постигнати в реалния живот чрез употреба на зехтин.

Постижението обаче може да се използва в разработката на противоракови лекарства, допълват специалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар