събота, 15 май 2010 г.

Какво представлява ракът на панкреаса?

Панкреасът представлява жлеза разположена зад стомаха в близост до дванадесетопръстника (началната част на тънките черва, непосредствено след стомаха). Панкреасът се състои от тяло, глава и опашка и във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част.

Екзокринният панкреас отделя ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци, мазнини и др.

Ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон. Те имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар. Главата на панкреаса се разполага в горната дясна, а опашката съответно в горната лява част на корема.

Ракът на панкреаса се локализира в 70% в главата, в 20% в тялото и в 10% в опашката на жлезата. Най- често изхожда от клетките, които покриват вътрешната повърхност на каналите й. При нарастването си може да проникне по съседство в други органи (стомах, дванадесетопръстник, дебело черво), както и да метастазира към отдалечени органи (най-често черен дроб).

Ракът на панкреаса засяга се най-вече възрастта над 50 години, като мъжете боледуват повече от два пъти по-често от жените. Към момента в САЩ ракът на панкреаса е на четвърто място като причина за смъртност от злокачествени заболявания след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар